ZADRŽAVAJU SVOJU NUTRITIVNU VREDNOST: Koje namirnice je bolje kupovati zamrznute?

Nutricionistkinja Rijanon Lambert otkrila je pet namirnica koje važe za zdravije ako ih kupite zamrznute!

Mnogo namirnica i dalje zadržava svoju nutritivnu vrednost nakon boravka u zamrzivaču.

- Smrznuta hrana poput voća, povrća i mesa, pa čak i hleba, koji je obogaćen vitaminima i mineralima, podjednako je hranjiva kao i sveža. Zamrznuti proizvodi su obično jeftiniji od većine svežih, tako da su oni odlična opcija ako želite da uštedite - objasnila je nutricionistkinja.

Ona je dodala da odabir smrznutih proizvoda takođe može biti odličan način da se smanji bacanje hrane jer se stvari mogu zamrznuti i kasnije jesti. Ovo je posebno važno jer troškovi života ne prestaju da rastu.

Ovih pet namirnica je zapravo jeftinije i zdravije kupiti smrznute.

Smrznuti grašak

Mnogi od nas već imaju vrećicu graška u zamrzivaču. Ovu namirnicu mnogo je jeftinije da kupite smrznutu nego svežu i lak je dodatak svakom obroku. Takođe, sadrži priličnu količinu vlakana, antioksidansa i vitamina, kao i minerale koji su zdravi za srce, kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum.

Smrznuti seckani beli luk

Ljubitelji belog luka znaće da guljenje i seckanje oštrih čenova može biti velika muka. Dakle, držanje vrećice smrznutog i iseckanog belog luka u zamrzivaču će vam uštedeti vreme i novac. Lukovice neće izgubiti svoj ukus kada se zamrznu, iako bi mogle da izgube deo svoje jačine. Stoga možete da nastavite da uživate u prednostima belog luka, njegov glavni sastojak - alicin, može da podrži vaš imunitet u borbi protiv virusa.

Smrznuti brokoli

Brokoli je još jedno od onog povrća koje je lako ubaciti u svoj obrok i koje daje nutritivne vrednosti čak i kada je zamrznuto.

Konzumiranje ove superhrane može značajno da poboljša zdravlje creva, prema nedavnoj studiji, kao i da da podršku u kontroli težine, zdravlju mozga, upale i imunološkoj funkciji.

Smrznuta riba

Kako je Rijanon Lambert nedavno rekla da konzumiranje smrznute ribe može biti mnogo pristupačnije. Zamrzavanje neće umanjiti njenu nutritivnu vrednost - i dalje ćete uživati ​​u prednostima omega-3 masnih kiselina i vitamina D i B2 koje sadrži.

Smrznuto bobičasto voće

Bobičasto voće stavljeno u obrok sa jogurtom je zdrava namirnica za doručak. Međutim, često će porcija svežeg voća sadržavati samo nekoliko njih - kupovina smrznutog znači da ćete ih imati više za manje novca i da će trajati duže.

Nema ništa gore od toga da vam se bobičastvo voće ukiseli zbog nekoliko dana u frižideru.

Prema studiji državnog univerziteta Južne Dakote, smrznute borovnice sadrže više antioksidansa, koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti, uključujući rak. Smrznute maline su odličan izvor vitamina C, koji će ojačati vaš imuni sistem.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još