Vlada odobrila veće plate

Jednokratna pomoć od 3.000 do 5.000 dinara nije izborni potez, nego mera za amortizaciju rasta cena, tvrdi Božidar Đelić.

Povećanje osnovica plata od pet odsto odobreno je za zaposlene u zdravstvu i prosveti, a biće isplatićeno u aprilu, kao i jednokratna pomoć u iznosu od 3.000 dinara neto. Ova "naknada" predviđena je i za zaposlene u državnim službama, u socijalnim službama, kulturi, MUP i BIA, pripadnike vojske, nauku... Nešto "jaču" pomoć, od 5.000 dinara neto, dobiće zaposleni u državnoj upravi, jer su oni u najtežem položaju. Dakle, radi se o svim službenicima koji primaju platu iz budžeta − istakao je juče na konferenciji za novinare Božidar Đelić, potpredsednik vlade, nakon sednice ovog tela koje je napustio određeni broj ministara. Za ove namene iz planiranih sredstava budžeta izdvojeno je ukupno 1,8 milijardi dinara i radi se o sumi koja neće uticati na probijanje planiranih troškova, dodao je Đelić. 

Glavni razlog nisu predizborne aktivnosti već dogovorene isplate radi povećanja troškova života i inflacije, a samo hrana je poskupela 12,8 odsto od početka godine. Đelić je istakao da je vlada usvojila nacrt ugovora kojim se reguliše sprovođenje izbora na KiM, a koji bi trebalo da usaglase gospodin Riker i ministar Samardžić. Ukazujući da se nastavljaju razgovori oko međunarodne pomoći, napravljen je plan za 2008-2010, a do sada je do 2007. godine stiglo 4,5 milijardi evra. Treba da bude odobreno još nekoliko dodatnih milijardi evra. Nađeno je rešenje za zaposlene u "Magnohromu" kojima, ipak, neće biti isplaćene zaostale plate, već će se davati stimulativne otpremnine od 200 evra po godini staža, za one koji se do 30. aprila prijave putem socijalnog programa. Takođe je dogovoreno da se isplaćuju subvencije, da se poveže radni staž, jer se očekuje skora prodaja dela imovine, na primer, hotela, odakle bi se namirivala potraživanja za plate, istakao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. 

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo najavio je današnji susret s ruskom delegacijom u okviru razmatranja elemenata međudržavnog komiteta. Biće reči o gasnom aranžmanu, sporazumu o slobodnoj trgovini, kao i problemima isporuke opreme za "Đerdap". I pored nesuglasica na jučerašnjoj sednici vlade, donesene odluke moraju poštovati svi. A takođe je dogovoreno da se prvomajske naknade dele svake godine kada bruto domaći proizvod poraste više od pet odsto i da se to ugradi u budući opšti kolektivni ugovor, što je zahtev sindikata. Dinkić je preporučio da javna preduzeća isplate ovu naknadu, a da to učine i privatni preduzetnici.

("Pregled")

Pogledajte još