Očinstvo snižava nivo testosterona

Pojava je naročito primetna kod novopečenih očeva, sa bebama mlađim od mesec dana, primetili su naučnici sa Univerziteta Northwestern. Oni veruju da priroda na ovaj način reguliše potrebu muškarca da traži drugu partnerku i bude socijalno dominantan. Takvim hormonalnim disbalnsom, čini ga spremnijim za ulogu oca.

Zaključi su izvedeni iz velike studije, sprovedene uglavnom na Filipinima, prenosi sajt Bol.rs. Tokom istraživanja, praćena je hormonalna ravnoteža 624 mlada muškarca, i to u trajanju od pet godina, uključujući period pre nego što su postali očevi i period nakon rađanja bebe.

I ranije je moderna medicina registrovala da očevi imaju niži nivo testosterona od muškaraca koji nemaju decu, ali do sada nije bilo konkretnog zaključka o tome da li je opadanje nivoa hormona posledica očinstva, ili su možda takvi muškarci jednostavno skloniji da imaju decu.

Sada, sa velikom sigurnošću, stručnjaci tvrde da je opadanje nivoa muškog hormona mehanizam koji očeve „tera“ da budu više okrenuti porodici i brizi o detetu.

To se dešava zato što viši, zapravo normalan nivo testosterona, povećava seksualnu želju i nagon za traženjem partnerke – ovaj hormon je „genetski trik“ prirode, prisutan zarad produžavanja vrste. Osim toga, istraživači veruju da manji nivo testosterona preventivno deluje na određene hronične bolesti, čime se uloga oca „osigurava“.

„Podizanje ljudskog potomstva je toliko veliki napor da zahteva nužnu saradnju oca i majke. Naša studija je dokazala da su muškarci biološki pripremljeni da pomognu u tom poslu“, tvrdi Kristofer Kuzava

Kuzava, jedan od istraživača na studiji je  objasnio da podizanje deteta zahteva brojne emotivne, psihološke i fiziološke pripreme i „podešavanja“, te da se zato sama biologija muškarca menja nakon što postane otac.

Pogledajte još