U KONKURENCIJI 50 MALIH GRADOVA: Španski gradić Albarasin proglašen najlepšim na svetu

Časopis za putovanja "Conde Nast Traveler" objavio je popis 50 najlepših malih gradova na svetu.

Na listi ima raznih delova sveta, od Brazila, Kanade, Slovenije do Japana. Popis su napravili njihovi urednici, a ono što im se posebno svidelo pri odabiru najlepših malih gradova su popločene ulice, kolonijalna arhitektura, neverovatni pogledi...

- Pripišite to ljubaznim meštanima, hotelima ili dobrom staromodnom šarmu, ali nikada se nećemo umoriti od izleta u male gradove. Gotovo svaka zemlja na planeti ima gradić koji vredi potražiti, od istorijskih sela u Japanu do pustinjskih oaza u Egiptu. Bez daljnjeg, ovo su najljepši mali gradovi na svetu - piše u članku.

Najviše im se svideo gradić Albarasin u Španiji. On se nalazi u pokrajini Teruel, a prema popisu stanovništva iz 2018. godine, u njemu je živelo 1,016 stanovnika.

- Ovaj izolovani planinski grad uz reku Gvadalkivir glavni je kandidat za titulu najlepšeg malog grada u Španiji, sa zgradama ružičaste i narandžaste boje koje se besprekorno stapaju sa stenovitim okruženjem. Mesto je posebno jedinstveno zahvaljujući svojoj istoriji muslimanske i hršćanske vladavine – gde drugde možete pronaći gotičke katedrale i ruševine mavarskog zamka u istom malom gradu? - piše u opisu ovog gradića.

Crvene stene koje okružuju grad čine ga popularnim mestom za penjanje i planinarenje.

Na listi se našao i Bled u Sloveniji.

- Postoji razlog zašto je jezero Bled jedno od najpopularnijih mesta u Sloveniji. Sa svojom smaragdnom vodom, ostrvcetom prošaranim crkvama, pogledom na Alpe i dvorcem iz 12. veka na brežuljku neće vam nedostajati savršenih pogleda. Okolni gradić Bled jednako je šarmantan - pišu za Bled.

Lista uključuje još i gradiće Ban Rak Tai u Tajlandu, Banos u Ekvadoru, Biei u Japanu, Bokas del Toro u Panami, Esperance u Australiji, Gordes u Francuskoj, Halštat u Austriji, Iruja u Argentini, Lamu u Keniji...

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još