Dostavljena pisma uoči sednice Saveta bezbednosti

UJEDINJENE NACIJE, 14. septembra 2011. (Beta) - Članicama Saveta bezbednosti UN koje će u četvrtak uveče raspravljati o zahtevu Srbije da se preduzmu mere zbog najavljenih poteza Prištine na severu Kosova prosledjena su pisma šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića generalnom sekretaru Ban Ki Munu i ruskog predstavnika u UN Vitalija Čurkina.

Specijalna sednica Saveta bezbednosti o zaoštravanju situacije na Kosovu zakazana na zahtev Srbije i Rusije počinje u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

Sednici će prisustvovati i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

U pismu Ban Ki Munu, koje je članicama SB UN prosledio ambasador Srbije pri UN Feodor Starčević, Jeremić je naveo da mu se obraća zbog pretnje od jednostranih akcija od strane vlasti u Prištini.

Jeremić je istakao da je Srbija dobila informaciju da Kfor i Euleks imaju nameru da olakšaju operaciju koju je najavila Priština o jednostranom uvodjenju carinskih i policijskih kontrola na administrativnoj granici na severnom Kosovu.

"Ovo bi predstavljalo ozbiljno kršenje njihovih statusno neutralnih mandata prema rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 (1999)", piše u Jeremićevom pismu, koje je prosledjeno članicama SB. Jeremić je zato pozvao UN da "preduzmu sve potrebne mere da spreče preduzimanje akcija koje nije odobrio vršilac dužnosti specijalnog predstavnika ili Savet bezbednosti".

..

Pogledajte još