Jeremić: Srbija za dijalog, na Kosovu ugrožen mir

Jeremić je podsetio da je očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu odgovornost Saveta bezbednosti na osnovu njegove rezolucije 1244 iz 1999. i da će, ako odmah ne bude preduzeta odlučna akcija u narednih 24 časa, akcija Prištine imati ozbiljne posledice po ceo region.

“U nekoliko poslednjih meseci situacija na Kosovu se pogoršala. U više slučajeva tokom leta, Priština je svesno izazivala provokacije, i pored toga što je učinjen napredak u dijalogu u Briselu” (između Beograda i Prištine), rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, napetost je kulminirala 25. jula kada je “paramilitarna albanska jedinica ROSU prešla reku Ibar na severno Kosovo s namerom da zauzme administrativne prelaze 1 i 31” između Kosova i centralne Srbije.

Jeremić je istakao da je Srbija, uprkos tome što vlasti u Prištini nisu pretrpele nikakve posledice svoje jednostrane upotrebe sile, odlučila da nastavi svoje konstruktivno učešće u dijalogu, u interesu mira i stabilnosti u regionu.

Međutim, naveo je šef srpske diplomatije, i pored toga što je 2. septembra postignut dogovor o carinskim pečatima i očekivanja Beograda će sledeći susreti dve strane dovesti do novih sporazuma koji će smanjiti napetosti, desilo se suprotno.

On je vlasti u Prištini optužio za “ratne najave” jer su otvoreno najavile da nameravaju da 16. septembra jednostrano uspostave carinsku i graničnu kontrolu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

“Juče (u sredu) diplomatski predstavnici tzv. Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD), zvanično su nas obavestili o tom planu i o ulozi međunarodnih misija u kojima učestvuju u njihovom sprovođenju”
, rekao je Jeremić.

On je istakao da je odgovor vlasti u Beogradu bio čvrst i nepokolebljiv. “Za srpsku vladu i narod svako nametnuto rešenje je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, može se očekivati da će na namere vlasti u Prištini srpsko stanovništvo severnog Kosova reagovati negativno i da se može očekivati njihova građanska neposlušnost.

Jeremić je istakao da srpska vlada ponovo poziva na mirno rešenje krize. “Pozivamo građane pokrajine da se uzdrže od nasilja”, rekao je srpski ministar.

On je upozorio da će Euleks i Kfor ako učestvuju u tome, izgubiti legitimitet, jer su njihovi mandati zasnovani na rezoluciji 1244 SB UN . “Srbija zahteva da sve preduzete odgovarajuće mere moraju da osiguraju da Euleks i Kfor ne izadju iz statusno neutralnog okvira UN. Oni moraju u potpunosti da poštuju svoj mandat na osnovu rezolucije 1244 SB UN“, istakao je Jeremić.

On je na kraju upozorio da Srbija ne prihvata nikakvu odgovornost za ono što može da se desi u petak, već je to na onima koji preduzimaju takvu akciju (na administrativnim prelazima).

Jeremić je na kraju ponovo istakao da je Srbija za razgovor o svim pitanjima.

UJEDINJENE NACIJE, 16. septembra 2011. (Beta)