EU: Kosovo jedna carinska oblast

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je potvrdila da će carinske poslove na prelazima Brnjak i Jarinje "obavljati stručni carinici Euleksa uz prisustvo kosovskih carinika".

Maja Kocijančič je naglasila da je dogovor o carinskom pečatu "bio poslednji element koji je nedostajao da se ponovo stavi na snagu primeren carinski sistem, budući da je Kosovo od 2000. godine jedna carinska oblast".

"Verujemo da je to važan korak napred od kojeg će sve zajednice imati koristi. Veoma smo naklonjeni tome i Euleks to čini u potpunoj saglasnosti sa svojim mandatom, a operacije će na prelazima obavljati stručni carinici Euleksa uz prisustvo kosovskih carinika"
, navela je.

Na pitanje u koji će budžet ići prihodi od carina, Maja Kocijančič je uzvratila: "Treba da to proverimo".

Kosovski premijer Hašim Tači informisao je Vladu Kosova da je akcija odlaska pripadnika policije i carine Kosova na prelaze Brnjak i Jarinje uspešno okončana i pozvao građane da sačuvaju mir i red.

Premijer je na vanrednoj sednici vlade rekao da su akciju podržali Kfor, Euleks i zemlje velike petorke (SAD, V. Britanija, Francuska, Nemačka i Italija), kojima je zahvalio na podršci u ostvarivanju akcije.

BRISEL, 16. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još