Vlada usvojila rebalans budžeta

BEOGRAD, 16. septembra 2011. (Beta) – Vlada Srbije usvojila je u petak rebalans ovogodišnjeg republičkog budžeta kojim su predvidjeni prihodi od 707,35 milijardi dinara i rashodi od 850,9 milijardi, tako da će deficit iznositi 142,7 milijardi dinara, odnosno 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

“Rebalansom budžeta neće biti ugroženi kapitalni projekti niti podsticaji privredi, poljoprivredi i zapošljavanju, a obezbedjeno je oktobarsko povećanje plata budžetskih korisnika i penzija”, rekao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić.

On je objasnio da će uštede u budžetu biti postignute manjom otplatom kamata u iznosu od 3,5 milijarde dinara, smanjenim pozajmicama za 1,1 milijardu i smanjenjem kapitalnih rashoda za 8,4 milijarde dinara.

Nikezić je istakao da je rebalans budžeta donet u kratkom roku kako bi bio ispunjen dogovor sa Medjunarodnim monetarnim fondom i odobren novi aranžman, koji je od velikog značaja za ekonomsku stabilnost zemlje.

Usvajanje rebalansa budžeta za 2011. godinu do kraja septembra, kao i zakona o restituciji, uslov je da bord direktora Medjunarodnog monetarnog fonda Srbiji odobri novi aranžman iz predostrožnosti.