Srbija bez Olimpijskih igara

Posle ovog poraza, naši košarkaši će se protiv Slovenije boriti za sedmu poziciju, a u kvalifikacijama za Olimpijske igre učestvovaće selekcije koje na ovom šampionatu zauzmu od trećeg do šestog mesta. Finalisti su direktni učesnici olimpijskog turnira.

U samo jednoj utakmici, košarkaši Srbije su upropastili sve što su, sa manje ili više uspeha, uradili u prethodnih devet susreta. Način na koji su danas ušli u duel protiv Grčke govori da nešto u ekipi nie bilo dobro, jer grčki košarkaši takvu dominaciju ne bi mogli da ostvare ni protiv naših najboljih supeligaških timova.

POGLEDAJ FOTO GALERIJU: Grci "prizemljili" orlove!

Reprezentativci Grče praktično na startu nisu imali nikakav otpor i sve se odvijalo kao na revijalnoj utakmici. Šutirali su kao na treningu, a kada bi i promašili poneki šut, bez problema bi hvatali lopte pod našim košem. U tom detalju, više nego u bilo čemu drugom, videlo se da kod naših igrača nema želje da se nešto uradi, jer skok zavisi isključivo od voljnog momenta.

Rezultat takve igre bila su 34 primljena koša u prvih deset minuta, što je neoprostivo, bez obzira na kvalitet protivnika. Utakmica je već tada praktično bila izgubljena, a povremeni naleti naših košarkaša u drugom poluvremenu više su bili plod shvatljivog opuštanja Grka, nego dobre igre izabranika Dušana Ivkovića.

(old_image)

U igri našeg tima danas je mnogo toga bilo teško objašnjivo, a može da se istakne samo jedan detalj. U trećoj četvrtini reprezentativci Srbije su do poslednjeg minuta napravili samo jedan faul i teško je, gotovo nemoguće, reći da li se radilo o nedostaku volje ili koncentracije, ili i jednog i drugog.

Posle ovakvog izdanja naših košarkaša, nema previše svrhe govoriti o činjenici da Aleksandar Rašić i Milenko Tepić ni danas nisu mogli da nastupe zbog povreda, jer utakmica nije izgubljena u finišu, kada bi moglo da dođe do problema zbog nedostatka tih igrača u rotaciji, već u prvih deset minuta.

Nema, svakako, svrhe ni analizirati pojedinačne učinke, jer će to sada uraditi selektor i članovi stručnog štaba, ali je sve to sada mnogo manje važno od surove istine da ćemo drugi put zaredom propustiti Olimpijske igre. Prošle je propustila generacija na odlasku, a za ovu generaciju srpskih košarkaša velika je šteta što će morati da čeka naredne četiri godine da bi se eventualno pojavila na najvećoj sportskoj smotri sveta.

Srbija: Teodosić 6, Tepić, Rašić, Paunić 3, Bjelica 2, Marković 4, Savanović 9, Kešelj 22, Krstić 15, Perović 2, Marjanović, Mačvan 14.

Grčka: Ksantopulos, Burusis 27, Zizis 18, Vasilijadis, Kalates 10, Focis 16, Papanikolau 4, Mavroidis 2, Bramos 6, Kufos 4, Slukas, Kajmakoglu.

FoNet

Pogledajte još