Ambiciozni planovi srpskog poljoprivrednika

DESPOTOVAC, 17. septembra 2011. (Beta) - Poljoprivredni proizvodjač Radiša Radisavljević (40) iz Medvedje kod Despotovca planira da ove godine proizvede 1.600 litara hladno cedjenog suncokretovog ulja.

"Za sada hladno cedjeno suncokretovo ulje koristim za potrebe svog domaćinstva, dok ostatak prodajem onima koji cene kvalitet i zdravu hranu. Cena je 250 dinara za litar što samo pokriva troškove proizvodnje", kaže jedini proizvodjač tog ulja u Pomoravlju.

On planira da poveća proizvodnju i ulja i suncokreta jer su, kako je istakao, potrebe za suncokretom sve veće u Pomoravlju.

Prema njegovim rečima, od 100 kilograma suncokretovih semenki može se dobiti oko 20 kilograma čistog isfiltriranog suncokretovog ulja i 65 kilograma suncokretove sačme za ishranu stoke.

"Za razliku od rafinisanog ulja koje kupujemo, ulje dobijeno mehaničkim cedjenjem semena je čisto i zadržani su svi hranljivi sastojci", rekao je Radisavljević koji pod suncokretom ima 7,5 hektara zemlje, a prosečan prinos mu je oko 4,5 tone.

U Pomoravskom okrugu suncokreta ukupno ima samo na oko 20 hektara. Žetva je završena pre nekoliko dana.

...

Pogledajte još