Mesec srpske kulture u Budimpešti

BEOGRAD, 17. septembar 2011. (Beta) - Ministar vera i dijaspore Srdjan Srećković otvorio je u Budimpešti tradicionalnu kulturnu manifestaciju "Mesec srpske kulture" koju organizuju Samouprava Srba u Madjarskoj i Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Madjarskoj, saopštilo je u subotu Ministarstvo vera i dijaspore.

"Srbi iz Madjarske su se, pripremajući manifestaciju, rukovodili civilizovanom idejom da se kao narod iskažemo u svojoj izvornosti i ujedno pokažemo, svoju privrženost savremenom obogaćivanju multikulturalnosti, dokazujući da smo lojalni gradjani zemalja u kojima živimo", rekao je u petak na otvaranju manifestacije Srećković.

Kako se navodi u saopštenju iz ministarstva za dijasporu, Srećković je rekao da je rad "Srba u Madjarskoj na negovanju i zaštiti kulturnog i nacionalnog identiteta prepoznatljiv i uvažen ne samo u Madjarskoj i matičnoj državi, već i u zemljama regiona i u celoj srpskoj dijaspori".

Ministar Srećković susreo se sa državnim sekretarom u kabinetu madjarskog premijera Laslom Sazfavlijem, sa kojim je razgovarao o unapredjenju saradnje dveju zemalja u oblasti statusnih pitanja manjina u Madjarskoj i Srbiji i na razvijanju programa koji će doprineti boljoj saradnji dva naroda.

Ovogodišnja manifestacija "Mesec srpske kulture" trajaće do 14. oktobra, a na programu su pozorišne predstave, književne večeri, kao i programi klasične muzike i umetničke izložbe.

..

Pogledajte još