Katedrala Aleksandra Nevskog u Parizu slavi 150 godina

PARIZ, 17. septembra 2011. (Beta-AFP) – Katedrala Svetog Aleksandra Nevskog u Parizu, biser medju pravoslavnim crkvama na Zapadu, obeležava 150 godina postojanja, sa težnjom da se distancira od moskovske Patrijaršije koja je bliska Kremlju.

“Ruska crkva iz Ulice Dari”, kako katedralu nazivaju u Parizu, osveštana je 1861, a 1931. je stavljena pod zaštitu Ekumenske patrijaršije.

U opštini osmog arondismana u Parizu od 17. septembra do 5. oktobra trajaće izložba “Pod kupolama Pariza”, koja svedoči o istoriji zdanja koje je godinama bilo centralno svetilište za Ruse koji su emigrirali posle boljševičke revolucije.

Tokom decenija, desetine hiljada pravoslavaca – Rusa, Grka, Srba – dolazilo je u belo zdanje sa pozlaćenim kupolama u vizantijsko-moskovskom stilu koje je 1983. proglašeno za istorijski spomenik.

U katedrali su sahranjeni pisac Ivan Turgenjev, operski pevač Fjodor Šaljapin, a u njoj se 1918. Pablo Pikaso oženio ruskom balerinom Olgom Kohlovom.

Posle revolucije 1917, Sveti Aleksandar Nevski postao je centralno mesto za ruske emigrante. Religija je u Rusiji bila potisnuta do 1990, od kada se radi na obnovi pobožnosti.

U skladu s tim, u Parizu će 2015. na prostoru od 4.250 kvadratnih metara biti izgradjeni crkva i centar za obrazovanje sveštenika. To zemljište je francuska država prošle godine prodala ruskoj za 70 miliona evra. Izgradnja, koja počinje 2012, koštaće 34,5 miliona evra.

..

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.