Milijardu dolara od turizma 2010.

Jedini je problem to što se prosečna dužina noćenja smanjila sa 2,4 na 2,1 noć, i to bi trebalo da bude izazov za marketinške stručnjake u turističkom sektoru - da rade na tome da turisti u Srbiji borave duže nego što to trenutno rade i da više troše mnogo više. 

Srbija bi do 2010. godine, ako se nastavi trend rasta broja stranih turista, mogla da ostvari milijardu dolara deviznog priliva od turizma, izjavio je državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković. On je na konferenciji za novinare rekao je da je samo u januaru ove godine broj stranih turista povećan za 11 odsto, dok je u februaru taj procenat za sedam odsto veći nego u istom periodu prošle godine. 

Petković je ocenio da su rezultati ostvareni u turizmu iznad očekivanog i dodao da se nastavlja trend rasta i u ovoj godini. 

- Ovo je četvrta godina zaredom da je trend uzlazan i da su stope rasta turističkog prometa dvocifrene - naveo je Petković. On je ukazao jedino na problem da se prosečna dužina noćenja smanjila sa 2,4 na 2,1 noć i to bi trebalo da bude izazov za marketinške stručnjake u turističkom sektoru - da rade na tome da "turisti u Srbiji borave duže nego što to trenutno rade i da troše mnogo više". Državni sekretar je najavio da će ministarstvo u maju izneti u javnost i koliki je devizni priliv od turizma, ali po principu sakupljanja "satelitskih računa". Taj obračun radi Republički zavod za statistiku i cilj projekta je da se dođe do podatka koliko stvarno turisti troše gostujući u Srbiji (prodavnice, prevoz, muzeji, ski pasovi, plaže, bazeni). On je podsetio i da su prihodi od turizma u 2007. godini iznosili ukupno 531 milion dolara, što je za 33 odsto viši prihod nego u 2006. godini. Pomoćnik ministra ekonomije Stojan Arizanović osvrnuo se na rad turističke inspekcije, istakavši da je u prvom kvartalu ove godine izvršeno 7.035 kontrola u turističkim i ugostiteljskim objektima. 

Inspektori su doneli 1.550 upravnih mera, od čega 1.145 rešenja o otklanjanju nedostataka, 361 rešenje o privremenoj zabrani rada i 44 zaključaka o zatvaranju objekata. Donete su i sprovedene 1.352 kaznene mere. Na licu mesta naplaćeno je 29 novčanih kazni, u ukupnom iznosu od 160.000 dinara, podnet je 1.321 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, jedna prijava za krivično delo i jedna prijava Sudu časti. 

Turistička inspekcija primila je i 286 prijava građana, koje su rešavane po prioritetu, i to 239 za ugostiteljstvo i 47 za turističke agencije. Iz Ministarstva turizma najavili su da su potpuno spremni za predstojeći "Eurosong", kao i da će u narednom periodu biti intenzivirane akcijske kontrole turustičkih i ugostiteljskih objekata u pogledu pružanja adekvatnih usluga smeštaja, hrane i pića. Radi se, takođe, i na intenzivnoj kategorizaciji privatnog smeštaja, što bi u krajnjoj liniji trebalo da poveća obim smeštajnih kapaciteta u prestonici. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još