Tači primenjuje dogovor kako njemu odgovara

LEPOSAVIĆ, 17. septembra 2011. (Beta) – Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je u subotu u Leposaviću da premijer Kosova Hašim Tači i deo medjunarodne zajednice pokušavaju da primene dogovor iz Brisela “kako njima odgovara”.

“Dogovor ima tri rečenice, odnosi se samo na pečat i prateću dokumentaciju”, rekao je Stefanović novinarima u Leposaviću i dodao da o prelazima nije bilo reči jer, kako je naveo, Priština to nije htela.

Stefanović je rekao da rešenje treba naći u dogovoru oko prelaza i kroz dijalog, kako bi se uspostavio promet robe, ali bez kosovskih carinika.

On je podsetio na sporazum od šest tačaka koji je postignut sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom u kojem “decidirano stoji da su Jarinje i Brnjak posebni zbog specifičnosti terena i da tamo može da bude samo medjunarodno prisustvo”.

“Ovo je zloupotreba dogovora jer je Tači imao za potrebu da kroz institucije uspostavi suverenitet, bez obzira da li će to da funkioniše ili ne”, kazao je Stefanović.

On je naveo da Tači i deo medjunarodne zajednice očekuju da će “iscrpljivanjem Srba” postići svoj cilj da Srbi prihvate stanje kao što je to uradjeno na jugu Kosova, ali da se to neće dogoditi.

..