Ilustracija u dizajnu

Samostalna izložba Ilustracija u dizajnu - grafički dizajn mlade i afirmisane umetnice Maje Simonović otvorena je u ponedeljak, 21. aprila 2008. u klubu - knjižari - galeriji "Glasnik".

U neobaveznoj atmosferi Glasnika printovi ili projekcije sa dva monitora, koji su prikaz grafičkog dizajna, ali i primene ilustracije u istom, uvode nas u svet kreativnog kao sasvim mogućeg dela komercijalne sfere. Maja kao art direktor ili grafički dizajner, svejedno, profesionalno ulazi u sfere novih idejnih koncepata, ili smelo gradi nove brendove, ili radi pouzdane kampanje za vrlo ugledne klijente. Za svoj rad dobijala je prestižne domaće i inostrane nagrade.

Na izložbi su se publici i gostima obratili Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti, dr Aleksandar Palavestra, profesor arheologije i Miodrag - Bata Knežević, akademski slikar grafičar, magistar umetnosti.

Svi su toplo preporučili Majin rad kao moderan, angažovan, duhovit, životan... Kao rad u kom možete uživati i koji možete voleti, baš kao što je to jednostavno rekla Dragana Palavestra. Ili, kao što je to lepo primetio profesor arheologije, na gotovo svakom radu imamo poneku životinju, od onih mamuta s pećinskih crteža, koji nisu nacrtani u magijske svrhe, već zato što su lepi i što želimo da uživamo u njihovom prikazu, pa makar preko neke malene ptice, koja se tu negde, kao sasvim slučajno, našla, do pasa koji izgledaju opasno, ali su u stvari samo smešni i simpatični i nema razloga da ih se bojimo.

Pravi skandal bio je na pomolu kada je Bata Knežević ozbiljno zamerio Maji Simonović da se znaju 12 godina i da Maja nikako da pređe na ti, pa joj je predložio da sledeću izložbu naprave kao zajedničku, ne bi li izgladili ovaj, blago rečeno, nesporazum.

Prisustvovali smo otvaranju jedne od onih izložbi budućnosti, na kojima se umetnici predstavljaju široj publici. Ali stručnim i kompetentnim klijentima pružaju mogućnost da se na jedan malo slobodniji i neobavezniji način upoznaju s načinom razmišljanja ili postupkom u izvođenju, pa i krajnjim izgledom proizvoda koji treba predstaviti.

Odlična izložba, s odgovarajućim prostorom za prezentaciju - savršen spoj, možda i matrica koju bi i druge galerije mogle da slede. Uvek možete doći na izložbu i, recimo, popiti kaficu. Ili možete piti kaficu i, onako neobavezno, pogledati izložbu.

Osećam kako polako postajem ljubitelj ove galerije kafića. Jednostavno rečeno, tu se uvek osećam dobro i opušteno uz kaficu, a ima i umetnosti. I to dobre umetnosti.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još