Davinić tvrdi da je Dinkić unapred obećao odštetu

“Izrael nam je nudio satelit za 22 miliona evra zbog naše teške ekonomske situacije. To je odbijeno i išlo se na arbitražu. Na osnovu čega je Dinkić novembra 2005. godine ušao u razgovore sa Izraelom kada Vlada Srbije nije bila uključena u pregovore, nego Savet ministara SCG i kako je Dinkić to predstavio Vladi i da li mu je ona odobrila da pregovara?“, upitao je Davinić pre početka suđenja pred Prvim osnovnim sudom.

Početak suđenja Daviniću, optuženom za sklapanje štetnog ugovora o iznajmljivanju satelita sa izraelskom kompanijom Imidžset u vrednosti od 45 miliona evra odložen je za 6. decembar, jer sudu nisu dostavljeni zapisnici sa sednica Vrhovnog saveta odbrane niti prepiska bivšeg ambasadora u Izraelu Mileta Isakova sa Ministarstvom spoljnih poslova, kao ni zapisnici sa sednica Vlade Srbije.

Sudu su, kako je rekao Davinić, dostavljeni rezimei sa sednica Vlade sa “ličnim stavovima službenika”.

Sudija Dragan Garić naložio je odbrani da u roku od sedam dana navede datume sednica Vlade čije zapisnike traži, kao i da pojedinačno navede sve dokumente koje zahteva.

Davinić je zatražio i da sudu budu dostavljeni zapisnici sa sednica Vlade iz novembra 2005. godine kako bi se razjasnila Dinkićeva uloga.

Bivši ministar odbrane je tražio i da sudu bude dostavljeno mišljenje kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića iz januara ili februara 2006. godine u kojem je Vlada Srbije upozorena da se sa izraelskom firmom vode pregovori o kompenzaciji i pozvana da objasni na osnovu čega se vode pregovori, jer ugovor ne postoji.

BEOGRAD, 19. septembra 2011. (Beta)