Telefoniranje poskupljuje

Telefoniranje i pretplata u fiksnoj telefoniji u Srbiji trebalo bi da poskupe u junu, najavio je juče izvršni direktor Republičke telekomunikacione agencije (Ratel) Milan Janković. Na okruglom stolu o značaju telekomunikacija u razvoju biznisa, u organizaciji Ekonomist medije grupe, Janković nije precizirao koliko bi moglo da iznosi povećanje cene impulsa u lokalnom telefonskom saobraćaju. 

- Cene telefoniranja u lokalnom saobraćaju u Srbiji su među najnižim u regionu, tako da je nephodan rebalans tarifa i Agencija radi na tome - istakao je on. Janković je dodao da će promena cena telefoniranja biti u skaldu s pravilnikom o troškovnom modelu cena čija izrada je u toku. 

On je naveo i da je mesečna pretplata za fiksnu telefoniju u Srbiji oko jednog evra i značajno je niža nego u regionu gde se kreće oko 15 evra. 

- Odluku o promeni cena u fiksnoj telefoniji donosi Ratel - naglasio je Janković. Direktor samostalnog sektora za strategiju i razvoj Telekoma Srbije Saša Leković rekao je da je cena lokalnog i međumesnog telefoniranja na srpskom tržištu od tri do devet puta niže nego u regionu. 

- To otežava poslovanje kompanije i smanjuje finansijski kapacitet za investicije u infrastrukturu - naglasio je on. Telekom Srbije jedini pruža usluge fiksne telefonije na srpskom tržištu. Prema podacima sa sajta Telekoma, cena jednog impulsa bez uračunatog poreza, iznosi 0,3037 dinara za građane, odnosno 0,5019 dinara za preduzeća.

("Pregled")

Pogledajte još