Izložba starih venčanica u Beogradu

BEOGRAD, 19. septembra 2011. (Beta) - Izložba venčanih haljina u Srbiji iz druge polovine 19. i s početka 20. veka održaće se u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu od 22. septembra do 22. oktobra.

Kolekcija venčanih haljina Muzeja primenjene umetnosti odslikava jedan od segmenata odevanja srpske gradjanske klase koje se tokom 19. veka postepeno vizuelno menjalo od orijentalne nošnje ka evropskom modnom kostimu.

Evropski uticaj u odevanju gradjanske klase u Srbiji postao je vidljiv od sredine, a počeo je da preovladjuje od osamdesetih godina 20. veka.

Deo postavke čini devet haljina koje su sačuvane u kolekciji ženskog kostima Odseka za tekstil i kostim i koje su pripadnice srpskog gradjanskog društva nosile kao, ali i u drugim prilikama vezanim za obred venčanja, kao što je, recimo, veridba.

Medju sačuvanim haljinama, koje datiraju iz perioda od 1878. do 1914. godine, nalaze se bindali haljine, karakteristične za osmanski kostim, zatim haljine sašivene u Srbiji po uzoru na evropsku modu, kao i haljine sašivene po evropskim gradovima, poput Venecije, Beča ili Pariza.

Na otvaranju izložbe biće izveden performans "Uramljeni stilovi ženskih silueta" u kojem će učestvovati Amra Latifić i Jelena Stojanović.

..

Pogledajte još