Jabuka, kruška...za zdravlje znače više nego što možeš i da zamisliš!!!

Još nije poznato zašto baš „belo“ voće i povrće ima toliko pozitivan uticaj na prevenciju moždanog udara. Međutim, velika studija holandskih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u uglednom stručnom časopisu Stroke, nedvosmisleno je ukazala da osobe koje svakog dana konzumiraju odgovarajuće količine pomenutog voća i povrća imaju za 52 procenta manji rizik od šloga.

Naučnici su do ovakvog zaključka došli prateći više od 20.000 odraslih osoba u periodu od 10 godina. Na početku studije, učesnici su popunili detaljan upitnik o njihovim životnim navikama i ishrani za prethodnu godinu.

Kako prenosi sajt Bol.rs, koristeći ove informacije, lekari su pratili njihovo zdravlje u sledećoj deceniji, što im je omogućilo da ispitaju vezu između boje voća i povrća koje su konzumirali i rizika od šloga.

Preciznije, izračunato je da 25 grama ovakvog voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 9 procenata. Prosečna jabuka ili kruška, koje su učesnici studije najčešće konzumirali, ima oko 110-120 grama.

„Teško je zaključiti koji sastojci su odgovorni za ovaj efekat kod belog voća i povrća. Znamo da su jabuke i kruške bogate vlaknima i flavonoidima, ali može biti i drugih objašnjenja“, obrazlaže dr Linda Aud Grip, vodeći istraživač ove studije, te ukazuje na neophodnost dodatnih istraživanja.

I ranije studije su pokazale da pojačan unos voća i povrća preventivno deluje na kardiovaskularne bolesti. Međutim, ovo je prvi put da su naučnici dokazali da različito voće i povrće ima različite efekte, a model podele prema bojama se pokazao veoma uspešnim.

Pogledajte još