Licitacija za "Matroz" u junu

Početna cena za kupovinu ove firme je oko 386,6 miliona dinara

Agencija za privatizaciju juče je objavila oglas za prodaju prvog javnog preduzeća u stečaju, i to JP "Milan Stepanović Matroz" u Sremskoj Mitrovici, s osnivačkim pravima u "Matrozu Krohumusu". Javno nadmetanje za ovo javno preduzeće u stečaju biće održano 2. juna, a početna cena biće oko 846,6 miliona dinara, dok za depozit zainteresovani potencijalni kupci treba da izdvoje oko 386,6 miliona dinara i uplate ih do 26. maja. 

Agencija za privatizaciju, inače, podseća da je u njenoj organizaciji 1. aprila održana izuzetno uspešna prodaja pokretne imovine preduzeća "Matroz", kada je za bezmalo 30 miliona dinara prodato 105 od ukupno 110 paketa imovine, koliko je bilo predviđeno oglasom. Početna cena iznosila je oko devet miliona dinara. "Matroz", nekadašnji gigant i najveća fabrika za proizvodnju celuloze i papira na Balkanu, u stečaj je otišao avgusta prošle godine, i to nakon tri neuspela tendera. Prvi tender propao je 2003, iako je tada najzainteresovanija bila firma "Hajnel Merser", ali je odustala zato što je na tender "Matroz" izašao sa 121 milionom dinara duga prema državi. Na drugom tenderu, kao jedini ponuđač pojavila se britanska firma sa Devičanskih ostrva "S&A kapital" limitid ponudivši, kako se tada samo nagađalo, 1.000 evra i 200.000 investicija. U decembru 2006. godine jedinu ponudu na trećem tenderu dostavila je austrijska firma "Palp Mil GMBH", ponudivši cenu od 100.000 evra i investiciju od 30 miliona evra, ali je, kada su pregovori počeli − odustala. 

Budući da su ovi tenderi propali iako je država otpisala 80 miliona evra duga, ali nije bila u stanju da plati i 30 miliona evra komercijalnog duga, stečaj je pokrenut prošle godine. "Matroz" je nekada zapošljavao oko 3.400 radnika, a neposredno pre stečaja ostalo je samo 1.100, koji su završili na birou za zapošljavanje. Ova kompanija, koja ima fabričke hale, mašine za proizvodnju papira i celuloze i dve prodavnice u Sremskoj Mitrovici, ne radi od septembra 2005. godine. Prošle godine "Matroz" je uknjižio gubitak od bezmalo dve i po milijarde dinara, dok je gubitak u prethodnoj 2006. godini bio manji − oko 177,6 miliona dinara.

("Pregled")

Pogledajte još