Roba na Kosovo preko Končulja kod Bujanovca

BUJANOVAC, 19. septembra 2011. (Beta) – Roba iz Srbije počela je da ulazi na Kosovo i preko prelaza Končulj, u opštini Bujanovac, gde je više kamiona sa različitom robom prošlo carinsku kontrolu, ali neki od njih su i vraćeni, izjavio je u ponedeljak šef programa kancelarije USAID u Vranju Redžep Iljazi.

Iljazi je agenciji Beta rekao da su “prvi kamioni sa robom na Kosovo i preko Končulja ušli u petak, posle mesec i po dana blokade, ali i da je kosovska carina neke od njih vratila zbog nevažeće dokumentacije”.

“Od petka je dozvoljen prolaz robe iz Srbije ali ima i problema, uglavnom oko formulacije imena jer srpske službe koriste naziv ‘UNMIK Kosovo’ što kosovski carinici ponekad progledaju kroz prste a ponekad ne dozvole prolaz”, kazao je Iljazi.

Prema njegovim rečima, privrednici iz Vranja, Leskovca, Preševa i Bujanovca prirodno su okrenuti kosovskom tržištu i da su embargom koji je na uvoz robe uvela Vlada Kosova bili mnogo više pogodjeni nego privrednici iz drugih delova Srbije.

“Embargo na uvoz robe na Kosovo pogodio je mnoge i srpske i albanske firme iz Vranja, Preševa i Bujanovca koje su bile orjentisane na kosovsko tržište, tako da su u proteklih mesec i po dana neke od njih bile prinudjene da obustave ili svedu proizvodnju na minimum”, kazao je Iljazi.