TRI PRAVILA ZA KONZUMIRANJE: Kako najbolje iskoristiti zdravstvene prednosti voća?

Ajurveda je tradicionalna indijska praksa usmerena na zdravlje i dugovečnost prema kojoj je važno jesti voće u odgovarajućim količinama i u odgovarajuće vreme kako bi se iskoristile njegove zdravstvene prednosti.

Voće nam osigurava vitamine i minerale, vlakna i fitonutrijente koji pomažu našem imunitetu, krvnom pritisku i hormonima, i štite nas od bolesti i održavaju mladolikost.

Prema ajurvedi, postoje tri pravila za konzumiranje voća.

Ne kombinujte ga sa drugim namirnicama

Nemojte da mešate voće s drugim grupama namirnica poput mahunarki, povrća, žitarica, mlečnih proizvoda i mesa jer se te kombinacije pretvaraju u nesvarljivi metabolički otpad ili postaju toksične. Voće se brže vari nego ostale namirnice pa se zato i zasebno jede.

Ne konzumirajte voće nakon zalaska sunca

Nemojte jesti voće nakon zalaska sunca jer digestivni enzimi iz voća mogu negativno uticati na kvalitet vašeg sna. Konzumiranje voća neposredno pre odlaska u krevet takođe može izazvati povišen nivo šećera u krvi, što mnoge razbuđuje i sprečava da zaspu.

Ne mešajte voće iz različitih grupa

Voće se brzo fermentiše i može da izazove probleme s varenjem, a na bazi funkcija koje obavljaju, prema ajurvedi, postoje tri široke kategorije voća koje ne bi trebalo da mešamo.

Adstrigentno voće poput jabuka, krušaka, nezrelih banana, brusnica, šipka, bobičastog voća, trešanja, jagoda i lubenica dominantno je u vazduhu i zemlji. Pomaže u toniziranju i zatezanju tkiva, smanjuje znojenje i otklanja višak toplote.

Kiselo voće poput limete, limuna, pomorandže, mandarine, grejpfruta, kiselog bobičastog voća, višanja, kiselog grožđa, kivija, zelenog manga lagano je, vlaži usta i povećava lučenje žuči i pomaže u čišćenju tkiva.

Slatko voće poput manga, zrelih banana, papaje, dinja, breskve, avokada, ananasa, šljiva i bundeve pomaže u izgradnji i nezi tela. Slatki ukus pomaže u izgradnji tkiva poput kostiju, mišića, zuba, noktiju i kose, zbog čega mala deca žude za slatkim ukusom.

Izvor: Živim.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još