Brodski kvartet svira muziku Isidore Žebeljan

BEOGRAD, 19. septembra 2011. (Beta) – Jedan od najboljih i najpoznatijih gudačkih kvarteta u svetu Brodski kvartet iz Londona održaće u sredu u Beogradu u Kolarčevoj zadužbini koncert kamerne muzike Isidore Žebeljan, uz učešće renomiranih srpskih i inostranih mužičara.

Gostovanje Brodskog kvarteta je rezultat saradnje Britanskog saveta i Jugokoncerta i “predstavlja značajan doprinos u spajanju najviših dometa savremene britanske i srpske kulture, objedinjavajući izvodjačku i edukativnu dimenziju umetničke muzike”, izjavio je na konferenciji za novinare direktor Britanskog saveta Toni O’Brajan.

Pored kompozitorke Isidore Žebeljan i članova kvarteta – violončelistkinje Džeklin Tomas, violinista Danijela Roulenda i Ijana Beltona i violiste Pola Kesidija, konferenciji su prisustvovali i gosti kvarteta – klarinetista Žoan Enrik Luna i dirigent Premil Petrović.

Džeklin Tomas izrazila je zadovoljstvo, kao i ostali članovi kvarteta, ponovnim dolaskom u Beograd, i saradnjom sa Isidorom Žebeljan koja je “jedna od retkih kompozitora koja poseduje sposobnost da ono što napiše i otpeva”, a i, kako je u šali dodala, “ako treba i odigra”.

Brodski kvartet će dolazak u Beograd iskoristiti i za snimanje CD-a. Kvartet, koji sledeće godina obeležava 40. godina rada, stekao je slavu i zahvaljujući svom pionirskom radu sa umetnicima različitih profila medju kojima su pevači Elvis Kostelo, Sting, Bjork…

..

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.