Otvorite vrata uspehu

Svako od nas želi da ima uspeha. Ali, šta je zapravo uspeh? On označava cilj koji treba da usledi posle neke radnje – ne nužno samo u karijeri. Bečki psiholog Julia Umek otkriva koji ključevi otvaraju vrata uspeha. 

Ko želi da bude uspešan, trebalo bi obavezno tačno da odredi svoj cilj. Važno je, pri tom, da taj cilj imamo pred sobom u jednoj slici – na primer, zamislimo da otvaramo prozore i vrata tako da taj cilj može da uđe. To je, naravno, moguće samo ako svoj cilj znamo. Pri tom, uspeh može da znači i imati srećan i kvalitetan život. 

1. Odaberite svoj lični put
Odredite jasno cilj koji želite da dostignete. Najbolje ćete ga dostići ako od toga napravite unutrašnje slike – vizije. Dobro je da ga nacrtate, tako da ga u svako doba jasno imate pred očima. Unutrašnje slike su pojačivači koji omogućavaju buduće uspešno ponašanje. 

2. Ukalkulišite tri faktora
Vaš cilj može biti u vezi s učinkom ili opuštanjem. Uspeh uvek zavisi od tri faktora: prvo, od "motiva učinka" - dakle, šta sam spremna da uložim, koje kapacitete imam. Drugo, od "verovatnoće uspeha" - koliko verujem u to da mogu da dostignem moj cilj. Treće, od "vrednosti pojačanja" mog sasvim ličnog uspeha, što znači da što je jači bio napor da postignete uspeh, utoliko je vrednost pojačanja veća, dakle, utoliko je grandiozniji doživljaj uspeha. 

3. Ne plašite se prepreka
Neka vas vodi misao Leonarda da Vinčija: "Prepreke me ne mogu zadržati. Odlučnost uklanja svaku prepreku." Što je takva prepreka veća, jači je doživljaj uspeha nakon što je savladana. 

4. Radujte se zajedno
Dopustite druga mišljenja. Pojačajte svoju društvenu kompetentnost. Majka Tereza je rekla: "Nikada nemoj da dozvoliš da sretneš nekoga ko nakon susreta s tobom nije srećan." I tako se može pokazati uspeh. Pravilno ophođenje s ljudima je kraljevski put do uspeha. Pokažite interesovanje za to što neko hoće da vam saopšti. Mnogo puta ne čujemo važne stvari koje mogu da vode do "uspešnog", odnosno srećnog života. 

5. Porcija sreće usled uspeha svaki dan
Sreća usled uspeha je posebna, jer se razlikuje od svih ostalih vrsta sreće tako što nastaje nakon prethodnog malog napora. Svakog dana potražite malecni izazov za koji morate da se naprežete, tako ćete uspeti da dozovete uspeh u svoj život. To za neke može, na primer, da bude gimnastička vežba koja doprinosi zdravlju, za nekoga to može da bude hladan tuš ujutru da bi dan započeo "hladne glave" i sveže itd. Budite kreativni, važno je da to doživite kao mali napor, onda će se programirati mala sreća usled uspeha. 

Compress

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.