Zakon o svojini omogućiće reforme

BEOGRAD, 20. septembra 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Božidar Djelić izjavio je u utorak u Beogradu da će donošenje Zakona o javnoj svojini omogućiti decentralizaciju, racionalnije korišćenje imovine i reformu javnog sektora u Srbiji.

Djelić je predstavljajući u Skupštini Srbije Predlog zakona o javnoj svojini kazao da taj propis utvrdjuje tri nivoa vlasnika javne svojine: državu, pokrajinu i lokalne samouprave.

On je rekao da će pokrajina i lokalne samouprave imati rok od tri godine da upišu vlasništvo nad javnom svojinom koju koriste, ali će imati i dodatnih sedam godina da to i obave.

Prema njegovim rečima, državni putevi prvog reda i auto-putevi biće u svojini republike. Lokalna samouprava biće nadležna za održavanje ulica, trgova parkova i opštinskih puteva, i biće njihov vlasnik.

Djelić je kazao da je amandmanima koje je utvrdila Vlada Srbije precizirano da će u svojini pokrajine biti putevi drugog reda - putevi koji spajaju gradove izmedju dva okruga unutar pokrajine.

Kako je naveo, država i lokalne samouprave koji su osnivači javnih i komunalnih preduzeća, preneće tim firmama imovinu neophodnu za rad. On je precizirao da je rok za prenošenje imovine na javna preduzeća dve godine.

..

Pogledajte još