Savršena prošlost / nesavršena sadašnjost

Umetnica je na osam slika iz serijala velikog formata, u najboljim tradicijiama Američkog akcionog slikarstva i srpskog enformela, prikazala prošlost i sadašnjost kroz simbiozu velikih kontrasta ekvilibriranih igrom vremena.

"Past Perfect / Present Imperfect", ili kako bi u bukvalnom prevodu zvučalo, značilo, izgledalo na našem jeziku - "Savršena prošlost / nesavršena sadašnjost" naslov je izložbe Dušanke Komnenić, otvorene u Galerija "Singidunum" u utorak, 22. aprila.

Umetnica, predavač, profesorka, čije radove objavljuju referentni časopisi o umetnosti, nasmejana, vedra i raspoložena dočekuje goste. Gužva je velika / i velika je gužva, razgovaramo / i ili ćutimo, o slikama ili / o bilo čemu drugom. Raspoloženi smo iako je napolju vlažno, a u galeriji sparno, skinuli bismo kožu / garderobu, jedno kratko žestoko pićence / a može i sokić.

Goste je pozdravila Zorica Đermanov, kustos galerije, poželevši svima prijatno veče u druženju s umetnošću i s nekoliko rečenica predstavila umetnicu, zahvalivši joj se što nam je podarila deo svojih emocija, ideja i razmišljanja u kojima sada uživamo.

A Aleksandra Mirčić u svom likovnom osvrtu u katalogu između ostalog kaže: "Slike Dušanke Komnenić simuliraju ono što čini s našom kožom. Umetnica ne prenosi njen stvarni izgled, niti pokušava da predstavi realnu reakciju kože na određena psihička stanja. Slika je njeno drugo telo, telo drugih ljudi, u krajnjoj liniji, telo same umetnosti."

Sada, dok pišem ovaj tekst, ono o čemu pišem već polako ali sigurno postaje prošlost, a prošlost je ipak sadašnjost budućnosti, budućnosti koja će jednog dana biti prošlost. I to je lepo, i to se vidi, i videće se na slikama Dušanke Komnenić.

Vreme prolazi / umetnost ostaje, a izložba će biti otvorena samo do ponedeljka, 5. maja, pa ipak požurite.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još