Zakon o restituciji ispravlja istorijsku nepravdu

BEOGRAD, 21. septembra 2011. (Beta) – Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je u sredu da će usvajanjem Zakona o restituciji Srbija ispraviti istorijsku nepravdu.

Djelić je predstavljajući Predlog zakona o vraćanju imovine i obeštećenju u Skupštni Srbije kazao da će ukupna vrednost obeštećenja bivših vlasnika biti oko 4,5 milijarde evra, od čega će dve milijarde evra biti u obveznicama.

“Usvajanjem zakona o vraćanju imovine i obeštećenju Srbija će biti prepoznata kao moderna država koja poštuje privatnu svojinu, a biće ojačana pravna sigurnost u zemlji i omogućeno privlačenje investicija”, naglasio je Djelić.

On je istakao da je Zakon o restituciji jedan od ključnih da Srbija dobije status kanditata za članstvo u EU.

Djelić je kazao da će predmet vraćanja biti sva imovna oduzeta posle Drugog svetskog rata i da će prioritet imati vraćanje imovine u naturi.

Kako je precizirao, predmet vraćanje biće oduzete nepokretnosti, odnosno gradjevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume, šumsko zemljište, stambene i poslovne zgrade, stanovi, kao i pokretne stvari i preduzeća.

Djelić je kazao da su tri ključna principa na kojima je utemenljen zakon – da se ispravi nepravda učinjena mnogim porodicama iz ideoloških razloga posle Drugog svetskog rata, da se ne prave nove nepravde i da se restitucija uskladi sa imovinskim resursima tako da bude primenljiva, a da ne ugrozi ekonomsku stabilnost cele nacije.

..