BLAGOTVORNA DEJSTVA: Kako morska so utiče na kožu?

Odavno znamo da morska voda, bogata solju, kao i vazduh na mnogo načina blagotvorno deluju na zdravlje. Kupanje u morskoj vodi, slane saune i upotreba morske soli u kuvanju odavno su deo kulture življenja. Poznati su i uticaji morskog okruženja na kožu u određenim uslovima. U svakom slučaju, dobro je znati kako morska so utiče na kožu, piše sajt "Metropolitan", koja sažima rezultate istraživanja.

Uvek imajte na umu dve stvari: morska voda mora biti čista i nije prikladna za sve tipove kože.

Ublažavanje simptoma ekcema

Ekcem je česta alergijska upala kože koja se manifestuje kao ispucala, suva koža koja svrbi, a ponekad i kao otok. Jedno istraživanje iz 2016. pokazalo je da morska voda može da ima pozitivan uticaj na kožu zahvaćenu ekcemom. Dobri efekti dolaze od minerala kojima je morska voda obogaćena, kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, selen, hrom...

Kupanje u morskoj vodi zato može uticati na ublažavanje simptoma. Glavni uslov je, naravno, da je more čisto.

Ublažavanje drugih alergijskih reakcija

Morska voda smanjuje prisustvo imunoglobulina E, koji izaziva alergijske reakcije, a takođe usporava ili zaustavlja reakciju kože na prisustvo određenih drugih materija koje uzrokuju alergije.

Pomoć kod psorijaze

Lekari često preporučuju potapanje u morskoj vodi ili vodi s odgovarajućom količinom morske soli kako bi se ublažili simptomi psorijaze.

Neće biti na odmet ako malo više plivate u moru nego inače da biste smanjili obim ili se čak rešili psorijaze.

Naglašava se, međutim, da to naravno ne znači da ćete se trajno rešiti psorijaze. Iako još nije jasno zašto morska voda ublažava psorijazu, istraživači pretpostavljaju da širi krvne sudove, oslobađa β-endorfine i enkefaline koji pomažu u suzbijanju bola ili pomaže u uklanjanju bakterija sa površine kože.

Prirodni piling

Morska voda može da deluje kao piling za celo telo, uklanjajući mrtve ćelije s površinskog sloja kože. To sprečava njihovo nakupljanje, koje inače dovodi do akni i mitisera.

Izvor: N1 Slovenija
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još