Manjinski paket velikim igračima

Državi ostaje "teži" paket od 51 odsto Telekoma. Predstavnici "Fijata" danas na dogovorima u "Zastavi". Rok za upis besplatnih akcija za građane 30. jun se ne produžava − istakao juče ministar ekonomije Mlađan Dinkić. 

Agencija za privatizaciju 24. aprila objavljuje javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za inicijalnu javnu ponudu (IPO) akcija Telekoma Srbije, a 29. aprila i u "Službenom glasniku", nakon čega sledi period od 25 dana za prijave. Država će da zadrži većinski paket od 51 odsto akcija Telekoma, 15 odsto se deli građanima, od čega zakonski procenat dobijaju sadašnji i bivši zaposleni u ovoj kompaniji, kao i 200 evra za svaku godinu radnog staža, istakao je juče na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja. Još nije definisan udeo koji će prodati budućem kupcu ove jake kompanije, čija će vrednost deonica sigurno rasti. Zbog većeg uticaja sindikata i edukacije radnika i građana u raspolaganju i trgovanju akcijama ministar ekonomije juče je s Ivicom Cvetanovićem, predsednikom Konfederacije slobodnih sindikata, potpisao prvi sporazum o učešću sindikalnih predstavnika u telima i komisijama za sprovođenje Zakona o pravu na besplatne akcije i u izradi svih podzakonskih akata. 

Javni poziv za Telekom će, prema obazloženjima Vesne Đinić, direktorke AP, biti u dve faze. U prvoj idu − kvalifikacije, u drugoj fazi se vrši izbor najboljeg ponuđača, što je predviđeno nakon izbora. Prednost će imati međunarodne investicione banke, koje imaju iskustva u sprovođenju najmanje dva IPO telekomunikacionih kompanija u vrednosti od preko 500 miliona evra. Neće biti produžavanja zakonskog roka (30. jun) za građane za upis akcija javnih preduzeća, ističe Dinkić čime, se ne uvažava zahtev Nacionalnog romskog saveta, jer im fali dokumentacija. Postoje problemi sa oko 80.000 osoba koje su upisale pogrešne podatke, dok ih 25.000 nema u biračkim spiskovima zbog neažurnosti opština. Do sada je akcije šest javnih preduzeće upisalo ukupno 2.750.000 građana, do 31. maja popisuju se zaposleni Telekoma i Pošte, a od 31. maja do 31. jula slede EPS i aerodrom "Nikola Tesla". Ukupna vrednost akcija pojedinačno biće oko 1.000 evra, a početak trgovanja na berzi predviđen je za građane tek sredinom iduće godine, dodaje Dinkić.

("Pregled")

Pogledajte još