Mladi u Srbiji ne "gotive" Albance, Rome, homoseksualce

Jeste da deca nekada umeju da budu prilično surova i jedni prema drugima, ali prema istraživanju "Stavovi i vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji", mladi u Srbiji ne vole Albance, Rome i homoseksualce.

I pre nego što bi mnogi spremno odgovorili, da ovo nije samo slika stanja u Srbiji, autorka istraživanja Marija Radoman za Dojče vele kaže da ovakvi rezultati ne treba nikoga da čude.

- Srednjoškolci u Srbiji pokazuju prilično stereotipne stavove. Oni jesu uglavnom i tradicionalni i konzervativni, a posebno zabrinjavaju neki njihovi stavovi o LGBT populaciji i o Romima. Ali, ti stavovi odražavaju sliku današnje Srbije, tako da ne treba da nas mnogo čude kao takvi - kaže Маrija Radoman.

Na vrhu liste srpskih neprijatelja - Albanci

Jaču ili umerenu homofobiju iskazuje oko 60 odsto ispitanika, a šovinistički odnos prema Romima iskazuje blizu 70 odsto anketiranih učenika. Na vrhu liste "srpskih neprijatelja" su Albanci. Anketirani su srednjoškolci u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru i Kruševcu, njih ukupno 630.

Marija Radoman kaže da se mladi mogu promeniti, ali se svakako neće promeniti sami od sebe.

- Mi možemo da očekujemo u budućnosti da se oni izmene, ali oni se neće promeniti sami od sebe. To zavisi opet od toga da li će Srbija da se menja - smatra ona.

Profesori šire mržnju

Ove sedmice Novi Sad potresao je skandal sa jednom nastavnicom iz srednje škole, koja je putem društvene mreže Fejsbuka širila otvorenu mržnju prema LGBT populaciji i prema nacionalnim manjinama.

Marija Radoman, međutim, kaže da je to iščuđavanje zapravo licemerno.

- Nije ta profesorka usamljena, ima ih još. I opet je sada javnost "začuđena" kako je moguće da se to u Srbiji dešava... A zašto malo bolje ne pitaju svoju decu šta se dešava u toj školi. Jer ja mislim da se to masovno dešava, da profesori reprodukuju neke homofobične, šovinističke, nacionalističke stavove… - ocenjuje Marija Radoman.

Pogledajte još