Počeo festival "Rok u Riju"

0

Nekoliko hiljada Brazilaca okupilo se u petak uveče na festivalu "Rok u Riju", koji se održava prvi put posle deset godina putovanja po Evropi.

Koncerti se održavaju na otvorenom tokom sedam dana, do 2. oktobra, a prema procenama organizatora očekuje se više od 700.000 ljudi.

“Festival 'Rok u Riju' za Brazil predstavlja ono što je Vudstok (1969. godine) bio za ostatak sveta
“, rekla je jedna od organizatorki festivala Roberta Medina.

Na festivalu će nastupiti neke od najpoznatijih svetskih rok grupa, među kojima su Koldplej (Cold Play), Red hot čili pepers (Red Hot Ćili Peppers) i Džamirokvaj (Jamiroquai).

Festival se održava nedaleko od Rio de Žaneira, blizu mesta gde će biti izgrađeno olimpijsko selo za Olimplijadu koja će se u Brazilu održati 2016. godine.

Festival “Rok u Riju” prvi put je održan 1985. godine, iste godine koda je obeležen kraj vojne diktature koja je u Brazilu trajala od 1964. godine. Festival, na kojem su između ostalih učestvovale grupe Kvin (Queen) i Ajron Mejden (Iron Maiden), tada je posetilo više od milion ljudi.

“Prvo održavanje festivala 'Rok u Riju' predstavlja istorijski datum za brazilsku muziku. U to vreme skoro nijedna svetska grupa nije dolazila u Brazil”, rekla je Roberta Medina, ćerka osnivača festivala Roberta Medine.

Organizatori su naglasili i da će festival 2013. i 2015. godine takođe biti održan u Riju.

RIO DE ŽANEJRO, 24. septembra 2011. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.