Aidi Ćorović nagrada "Osvajanje slobode"

Na ceremoniju u Skupštini grada, dobitnici je plaketu i skulpturu vajara Mrđana Bajića uručila direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai-Horvat.

"Izbor koji smo napravili 1991. i 1992. godine, izbor da ne odemo putem zla, predstavlja slobodu", rekla je Ćorović i istakla da je nagrada posvećena svim ženama "koje osvajaju parče slobode u gradovima širom Srbije".

Prema rečima članice Upravnog odbora Fonda Sonje Liht život Maje Maršićević-Tasić obeležio je aktivizam i borba za menjanjem svakodnevnice. "Ona je bila jedan od likova bez kog ne bi bilo 24. septembra ni 5. oktobra. Upoznale smo se kroz duboko uverenje da smo tu da menjamo svet", kazala je Liht.

Nagrada "Osvajanje slobode" dodeljuje se od 2001. godine ženama koje svojim radom i angažovanjem doprinose jačanju ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije. Nagrada se dodeljuje 24. septembra, jer to je datum izbora 2000. godine.

Fond je osnovan 2001. godine u spomen na Maju Maršićević-Tasić koja je, kao novinar, objavila više od 300 članaka, a, kao članica Građanskog saveza Srbije, bila direktor kampanje "Srbija je naša zemlja".

Maja Maršićević Tasić je bila i poslanik u Skupštini Srbije posle petooktobarskih promena i šefica kabineta ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića. Poginula je u saobraćajnoj nesreći marta 2001. godine.

Prva dobitnica te nagrade je 2001. godine bila novinarka Olja Bećković, naredne godine urednica fotografije nedeljnika "Vreme" Goranka Matić, zatim dramska spisateljica Biljana Srbljanović, pravnica Ružica Đinđić, teatrologinja Borka Pavićević, direktorka Građanskog saveza Jugoistočne Evrope Hedvig Morvai-Horvat.

Nagradu je 2007. godine dobila direktorka Produkcijske grupe "Mreža" Lila Radonjić, sledeće godine glumica Mirjana Karanović, a zatim profesorka Srbijanka Turajlić i predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Pogledajte još