Počela nova sednica, posle rasprave glasanje

BEOGRAD, 26. septembra 2011. (Beta) – Skupština Srbije počela je u ponedeljak novu sednicu na čijem je dnevnom redu izbor članova Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija.

Odluka o prestanku funkcije javnog tužioca Apelacionog tužilaštva u Nišu Krsmana Ilića povučena je iz skupštinske procedure, uz obrazloženje da mu je funkcija prestala po sili zakona i nije pravno moguće da Skupština Srbije o tome raspravlja.

Krsman Ilić je ostavku podneo pre 30 dana, iz zdravstvenih razloga, a funkcija mu je prestala, kako je objašnjeno, po sili zakona jer parlament u tom periodu nije raspravljao o tome.

Zadatak Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, o kojoj će poslanici raspravljati na današnjoj sednici, jeste da utvrdi stanje u toj oblasti, mere za otklanjanje nepravilnosti i unapredjenje zaštite prava zatvorenika.

Komisiju će činiti pet članova skupštinskih odbora, od kojih tri iz odbora nadležnih za pravosudje, a dva iz odbora za ljudska prava, zdravlje ili socijalnu politiku. Formiranje te komisije je jedan od uslova Evropske komisije koji Srbija mora da ispuni da bi postala kandidat za prijem u EU.

Posle rasprave, trebalo bi da počne glasanje o predlozima zakona o javnoj svojini i o restituciji, čije je usvajanje uslov da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

..