Patrijarh Irinej pozvao građane da ignorišu gej paradu

U izjavi za "Alo" patrijarh je kako se navodi pozvao "moralno zdravi deo naroda" da u nedelju, 2. oktobra ostane u svojim kućama i na taj način bojkotuje gej paradu najavljenu na ulicama Beograda.

- Pojavu tog "ponosa" treba apsolutno prenebregnuti i pozvati narod da ne izlazi na ulicu i da svojim ignorisanjem odgovori na tu glupost - rekao je patrijarh.

Patrijarh je rekao da nije obavešten o litiji koju je bivši monah Antonije Davidović zakazao kao svojevrsni kontramiting najavljenoj paradi.

- Zaista ne znam ništa o tome i to prvi put čujem, pa ne mogu ni komentarisati - rekao je patrijarh za novine "Alo".

U ime pravoslavnog bratstva "Istinoljublje", raščinjeni monah Eparhije raško-prizrenske pozvao je sve "uistinu Srbe" da se u subotu u 16 časova okupe ispred Saborne crkve u Beogradu, a da posle litije centralnim ulicama noć uoči parade provedu ispred Hrama Svetog Save, da bi u nedelju nastavili šetnju centrom Beograda.

Na pitanje šta kaže na poziv patrijarha vernicima da tog dana ostanu u svojim domovima, Antonije Davidović za "Alo!" kaže da se radi "o zakopavanju glave u pesak".

- Za skup u subotu smo dobili odobrenje policije, za nedelju još nismo, a i ako nam zabrane, mi to nećemo ispoštovati. Policija treba da vodi računa o miru na ulicama glavnog grada, a pošto ima dva skupa visokog rizika, bilo bi logično da oba budu zabranjena - kaže Davidović.

Na pitanje da li se plaši da će se litiji u nedelju pridružiti ekstremne navijačke i nacionalističke grupe koje mogu izazvati nerede, Davidović odgovara da će sa vernicima pokušati da spreči svako nasilje.

Na čelu litije stajaće penzionisani sveštenik Žarko Gavrilović, koji je i 2001. godine učestvovao u razbijanju gej parade.

- Mene su prijatelji pozvali da budem deo litije. Mislim da je neprimereno da u ovoj teškoj situaciji organizuju gej paradu, jer više ljudi umire nego što se dece rađa - kaže Gavrilović.

Sagovornik "Alo" u policiji kaže da su javne skupove do sada prijavili - za 1. oktobar Antonije Davidović u 16 časova, a od 18 sati istog dana na "Marakani" i Zvezdini navijači koji organizuju koncert. Zahtev da istog dana prošetaju Beogradom poslali su i pripadnici "Srpskih dveri".

- Za drugi dan oktobra skup je prijavio Mladen Obradović, ali i "Srpske dveri". Trenutno se proveravaju bezbednosni aspekti svih manifestacija i prema tome će se odlučiti koja će biti odobrena. Po zakonu, onaj skup koji nosi veliki rizik može da bude otkazan - objašnjava sagovornik "Alo" u policiji.

Pogledajte još