Robna razmena za sedam meseci oko 1,5 milijardi evra

BEOGRAD, 26. septembra 2011. (Beta) – Robna razmena Srbije i Nemačke u prvih sedam meseci ove godine bila je oko 1,5 milijardi evra i za 22 odsto je veća nego u istom periodu 2010. godine, izjavio je u ponedeljak potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

On je na susretima preduzeća iz Srbije i iz nemačke pokrajine Sarland, kazao da je za sedam meseci 2011. godine izvoz iz Srbije u Nemačku bio oko 550 miliona evra i svake je godine sve veći.

Vesović je naglasio da je Nemačka najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije i da trenutno u Srbiji posluje 360 nemačkih kompanija koje pozitivno ocenjuju svoje dosadašnje poslovanje i da očekuju da će tako biti i dalje.

“Nemačka preduzeća su u Srbiji prisutna najviše u onim sektorima koji su najznačajniji za srpsku privredu, a to su metalski i sektor energetike”, kazao je Vesović.

Na susretima u PKS-u učestvuje 19 preduzeća iz nemačke pokrajine Sarland iz oblasti rudarstva, energetke, metalne i elektroindustrije, gradjevinske i drvne industrije, telekomunikacija i konsaltinga, dok je sa srpske strane prisutno oko 60 preduzeća iz različitih oblasti.