Umro Serdjo Boneli

RIM, 26. septembra 2011. (Beta-AFP) – Izdavač italijanskih stripova “Teks Viler” i “Dilan Dog” i tvorac popularnih strip junaka Zagor i Mister No Serdjo Boneli umro je u ponedeljak ujutru u Monci u 79. godini, izvestili su italijanski mediji.

Boneli je umro u bolnici u koju je primljen pre nedelju dana. Bio je oženjen i imao je sina Davidea koji je bio zadužen za marketing u izdavačkoj kući Serdjo Boneli editore iz Milana. Boneli je bio sin Djana Luidjija, koji je 1948. stvorio lik Teksa Vilera, teksaškog rendžera koji postaje vodja plemena Havaho i brani slabe. Veoma mlad je počeo da radi u porodičnoj izdavačkoj kući, najpre kao kurir i radnik u skladištu, a 1957. dolazi na čelo izdavačke kuće Čepim, koja kasnije menja ime u Serdjo Boneli editore.

Kao scenarista pod imenom Gvido Nolita, stvorio je likove kakvi su Zagor, mešavina vestern junaka i Tarzana, i Mister No, bivši američki vojnik koji 1950-ih godina živi u brazilskoj Amazoniji. Prema pisanju dnevnika Republika, Mister No je lik koji “predstavlja momenat prekida sa tradicijom izdavačke kuće koju je osnovao njegov otac”. “Vojnik Džek Drejk je anti-junak, veoma human i veoma daleko od nepogrešivih junačkih figura poput Teksa Vilera”, navodi taj list. Boneli je zamenio svog oca na mestu scenariste stripa “Teks Viler”, koji je i danas jedan od najprodavanijih stripova u Italija.

..