Seks još tabu tema u savremenom svetu

Međunarodna studija koja je objavljena na Svetski dan kontracepcije, 26. septembar pokazala je da više od trećine ispitanika u Egiptu veruje da kupanje ili tuširanje posle seksa sprečava trudnoću, a više od četvrtine onih u Tajlandu i Indiji veruje da je seks tokom menstruacije efikasan oblik zaštite od trudnoće.

A da situacija nije nešto bolja u bogatijim zemljama pokazali su podaci iz Francuske, SAD i Velike Britanije.

Broj mladih koji sa novim partnerom imaju nezaštićen seks porastao za 111 procenata u Francuskoj, 39 u SAD i 19 u Britaniji u protekle tri godine.

Seksualno obrazovanje?

Broj neplaniranih trudnoća među mladima je veliko svetsko pitanje, kažu stručnjaci, a porast nezaštićenog seksa u pojedinim zemljama izazvao je zabrinutost oko kvaliteta seksualnog obrazovanja dostupnog mladima.

U Evropi, svega polovina ispitanika imala je seksualno odrazovanje u školi, za razliku od tri četvrtine u Latinskoj Americi, Aziji i SAD. Mnogi od ispitanih takođe su rekli da ih je suviše sramota da traže od lekara sredstva za kontracepciju.

Ono što nam mladi govore je da ne dobijaju dovoljno seksualnog obrazovanja ili da dobijaju pogrešne informacije o seksu i seksualnosti – rekla je portparol Međunarodne federacije za planiranje porodice Dženifer Vudsajd.

Bez obzira gde živite, postoje barijere koje sprečavaju tinejdžere da dođu do tačnih podataka o seksu i kontracepciji zbog čega su i dan danas mitovi i zablude široko rasprostranjeni – rekla je jedna od autora studije Denis Keler, javljaju agencije.

U istraživanju, koje je naručila farmaceutska kuća “Bajer”, učestvovalo je 11 međunarodnih nevladinih organizacija kao i više od 6.000 mladih iz 26 zemalja, uključujući Čile, Poljsku i Kinu.

Mladi ne znaju mnogo o seksualnom zdravlju, sramota ih je da traže kontracepciju i nisu naučili kako da razgovaraju o kontracepciji sa partnerima kako bi se zaštitili od neželjenih trudnoća ili seksualno prenosivih bolesti, kažu stručnjaci.