Srbija da traži konačno rešenje problema Kosova

BANJALUKA, 26. septembra 2011. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak u Banjaluci da Srbija treba da traži konačno rešenje problema Kosova, pri čemu treba da ima mnogo aktivniji pristup u rešavanju kosovske krize.

"Predstavnici medjunarodne zajednice smatraju da je sada idealan trenutak pritiska na Srbiju, jer se bliže izbori", kazao je Dačić novinarima.

On smatra da medjunarodna zajednica procenjuje da će Srbija učiniti sve kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU, poručujući da "treba biti miran i voditi računa o našim nacionalnim interesima".

"Treba biti miran, voditi računa o našim interesima, nastaviti put ka EU, a Srbija treba da traži konačno rešenje kosovskog problema. Albansko nacionalno pitanje na Balkanu mora da se reši, ali ne na štetu srpskog", ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, rešenje kosovske krize je u nastavku dijaloga izmedju Beograda i Prištine, pri čemu se ne sme dozvoliti egzodus Srba sa Kosova, "zato što je nemoguće da to Srbija istrpi".

"Rešenje nije i ne sme biti u ponovnom izbijanju sukoba. Jednostrani potezi Prištine ponovo izazivaju konflikte i otvaraju mogućnost velikih sukoba", upozorio je Dačić, poručujući da ne može da prihvati da će celo Kosovo biti nezavisno.

..

Pogledajte još