Kakve veze imaju špargla i sreća

Špargla je niskokalorično povrće, koje je ne samo odlično za figuru, već može i da usreći.

Ovo povrće snabdeva organizam magnezijumom, bakrom, folnom kiselinom i vitaminom E, čime se jačaju srce i krvotok i usporava prerano starenje kože i slabljenje vida. Špargla je bogata i kalijumom, koji pomaže čišćenje bubrega i mokraćnih kanala i poboljšava probavu.

Glavni sastojak u špargli je aminokiselina asparagin, koja podstiče rad bubrega, aktivira jetru i žuč, a time i podstiče izbacivanje otrovnih materija iz organizma. Špargla pomaže koncentraciju i jača nerve. Najnovije studije potvrdile su još jedno dejstvo špargle: u našem mozgu ona aktivira hormon sreće.

Kad je reč o kalorijama, njih u špargla ima vrlo malo. Količina od 100 grama sadrži samo 17 kalorija. Pored toga, špargla sadrži mikroelement hrom, koji usporava glad.

Bela i zelena šparga imaju skoro iste sastojke: zelena špargla sadrži više hlorofila za bolje pamćenje i protiv stresa, a bela špargla više asparagina i daje više snage.

Najzdraviji način konzumiranja: špargla se skuva da bude mekana, poprska maslinovim uljem, na kraju pospe sitno seckanim začinskim biljem i parmezanom.

Uz šparglu profesor Bankhofer savetuje da se pije samo belo vino a nikako crno, jer sastojak tanin u crnom vinu ostavlja vitamin B1 bez dejstva, a on nam je potreban kao hrana za nerve. 

Compress

Pogledajte još