Makedonski komad pobednik festivala Ex Ponto

LJUBLJANA, 27. septembra 2011.(Beta) - Pobednik ovogodišnjeg Medjunarodnog pozorišnog festivala Ex Ponto je postavka Brethove drame "Kavkaski krug kredom" makedonskog pozorišta Narodni teatar Vojdan Černodrinski iz Prilepa u režiji Martina Kočovskog.

Martin Kočovski je jedan od najperspektivnijih pozorišnih režisera u Jugoistočnoj Evropi. Na Ex Pontu je gostovao i prošle godine sa predstavom "Zovem se crveno", zasnovanoj na romanu turskog pisca Orhana Pamuka. Na drugom mestu je, prema oceni publike, predstava "Generacija 91-95" u režiji Boruta Šeparovića i produkciji Zagrebačkog pozorišta mladih, radjena prema knjizi Borisa Dežulovića "Jebo sad hiljadu dinara".

Treće mesto dele predstava "Leksikon yu mitologije" u režiji Olivera Frljića i "Pesma o majci domovini" u režiji Jana Klate i produkciji poljskog pozorišta iz Vroclava. "Leksikon yu mitologije" je koprodukcija članica udruženja Nova evropska teatarska akcija (Neta) iz cele Evrope. Na Ex Pontu je ove godine prikazano 16 komada, od kojih većina premijerno.

Udruženje pozorišnih festivala i pozorišta Neta održala je u Ljubljani i okrugli sto o značaju kulture i pozorišne umetnosti u Jugoistočnoj Evropi, kao i svoju godišnju skupštinu na kojoj je predsedavanje od Slovenije preuzela Makedonija. Festival Ex Ponto trajao je od 16. do 26. septembra.

..

Pogledajte još