Polanski primio nagradu, dodeljenu 2009. godine u Cirihu

Reditelj je stigao na mesto ceremonije u crnom odelu i beloj košulji, uz aplauze obožavalaca. Zaustavio se da potpiše brojne autograme i pozira za fotografe.

Polanski nije danas dao izjavu novinarima.

"Bolje ikad nego nikad. To je način da se pozdravi i zahvalim onima koji su me podržali u mojim teškim vremenima", rekao je Polanski u ponedeljak švajcarskoj televiziji TSR.

"Nikada nisam rekao 'nikad se neću ovde vratiti'", posle hapšenja 27. septembra 2009. godine po dolasku na ciriški aerodom na osnovu medjunarodne poternice, rekao je Polanski.

Reditelj je rekao da već 40 godina dolazi u Švajcarsku gde ima mnogo prijatelja.

Polanski je prvi put došao u tu zemlju posle ubistva 1969. godine u Los Anđelesu njegove supruge, glumice Šeron Tejt (Sharon Tate), tada u osmom mesecu trudnoće. Sekta Čarlsa Mensona (Charles Manson) je tada pored nje ubila još četiri osobe.

Posle hašenja, reditelj je napustio 9. decembra zatvor kantona Ciriha. Bio je u kućnom pritvoru u Gštadu pod kaucijom od 4,5 miliona švajcarskih franaka i morao je da nosi elektronsku narukvicu.

Oslobođen je kućnog pritvora u julu 2010. godine, pošto je Švajcarska odbila da ga isporuči SAD, gde je optužen za seksualne odnose s maloletnicom od 13 godina 1977. godine.

CIRIH, 27. septembra 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.