Jedinstvo ključ opstanka EU

EU je, rekao je Barozo u Evropskom parlamentu, suočena sa najvećim izazovom u svojoj istoriji jer je kriza poverenja rezultat i ekonomskih i socijalnih problema.

"To je kriza poverenja kakva se nije desila decenijama"
, istakao je Barozo u godišnjem obraćanju u Evropskom parlamentu posvećenom stanju Evropske unije, prenose svetske agencije.

Predsednik ECB naglasio je da Evropa mora da "kompletira monetarnu uniju ekonomskom unijom" jer je iluzorno govoriti o zajedničkoj valuti i jedinstvenom tržištu u uslovima nacionalnih ekonomskih i budžetskih politika.

Barozo je kazao i da će Grčka ostati u zoni evra i da se 27-člani blok, bez dublje ekonomske integracije članica, "suočava sa fragmentacijom".

Govoreći o Evropskom fondu za finansijsku stabilnosti (EFSF) Barozo je rekao da mora da bude i snažniji i fleksibilniji, što je Komisija već predložila početkom godine i oko čega su se lideri zone evra načelno složili u julu. Barozo je u Evropskom parlamentu predstavio i plan uvođenja novog poreza na finansijske transakcije kojem se protive kako SAD, tako i neke zemlje EU.

STRAZBUR, 28. septembra 2011. (Beta)

Pogledajte još