Platini pozvao u borbu protiv nameštanja utakmica

BRISEL, 28. septembra 2011. (Beta-AP) - Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini pozvao je u sredu sve evropske države da sportske prevare okarakterišu kao kriminal, jer njihove fudbalske vlasti ne mogu same da spreče nameštanje utakmica.

"Porast nameštanja utakmica je alarmantan. Države moraju da pomognu u rešavanju problema jer sportske sankcije ne mogu da suzbiju taj vid kriminala", rekao je Platini u Savetu Evrope u Strazburu i dodao da se nameštanjem mečeva stvaraju višemilionski profiti.

On je istakao da je, pored fudbala, i svaki drugi sport u krizi jer je moguće kladjenje za "bukvalno svaki meč na kontinentu".

"Potrebno je da se političari pridruže našim naporima u borbi protiv ove pošasti. Evropski fudbal se plaši, a ja mislim da je i celokupan sport u Evropi u strahu od ovih pojava", kazao je Platini.

Proteklih godina skandali oko nameštanja mečeva zahvatili su Tursku, Italiju, Izrael, Grčku, a Fudbalski savez Turske je ove godine oduzeo titulu šampionu te zemlje Fenerbahčeu i zabranio mu učešće u Ligi šampiona dok je pod istragom.

..

Pogledajte još