Kako da sačuvate vaše lepe oči od kompjutera

Donosimo vam kratke savete kako da zaštite svoj vid od nasrtaja spravica modernog sveta. Jednom rečju odmarajte se, ne zaboravite da trepćete, zdravo se hranite, a nije na odmet ni očna gimnastika.

Osvetljenje

Proverite sijalice i lapme na poslu i kod kuće. Nepravilan pad svetlosti na radnu površinu uzrokuje naprezanje i brži zamor očiju. Kada čitate svetlost treba da vam pada na tekst s leve strane, kad sedite ispred monitora računara, pravite pauzu od dva do tri minuta na svakih 30-40 minuta. Televizor nemojte da gledate u potpunom mraku. Izvor svetla treba da se nalazi pored ekrana.

Odmor

Najefikasniji lek za oči je san, a stručnjaci preporučuju da pokušate da svakog dana odvojite bar pet do 10 deset minuta. Opustite se, legnite i zatvorite oči.

Ako pukne kapilar

Oftalmolozi savetuju da ako vam pukne kapilar u oku potražite vitamin C.

Bilo bi dobro da kupite u apoteci askorbinsku kiselinu i jedete limun, pomorandže, grejpfrut, sirovu parpiku.

Umorni kapci

Neprospavana noć, dobar provod u nekoj dikoteci punoj dima može veoma lako da vam zada muke sledeći dan.

Otečene kapke možete pokušati izlečiti laganim trljanjem kocke leda o kapak.

Dosta dobar domaći lek je i svež sok od krastavca ili obloge od kamilice ili crnog čaja. Preporučuje se i naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga od čaja od žalfije.

Očna gimnastika

Kao što je našim mišićima tela potrebna gimnastika, rekreacija je neophodna i očnim mišićima. Oči se najlakše ulenje pred monitorom računara i ekranom televizora. Tokom posmatranja sadržaja na ekranu prestajemo da trepćemo pa je neophodno da na svakih pola sata pojačano trepćemo i žmirkamo.

Vežba 1.

Glava je prava i ne pomerajte je. Usmerite pogled naviše, zatim naniže, levo i na kraju na desno. Vežbu radite minut ili dva.

Vežba 2.

Pokušajte da pogledom na zidu iscrtate broj osam. Povlačite liniju iz gornjeg levog ugla ka donjem levom uglu, zatim ka gornjem desnom uglu pa nadole u donji desni ugao i na kraju u gornji levi ugao. Ispišite osmicu i u drugu stranu.Važno je da glavu ne pomerate.

Vežba 3.

Pogled usmerite u daljinu, a odmah zatim u vrh nosa. Oftamolozi savetuju da se stanite kraj prozora i 10 sekundi gledajte u neki veoma dalek objekat, a zatim skrenite pogled na ručni časovnik. Ovu vežbu ponavljajte oko 10 puta.

Oftalmolozi preporučuju da se te vežbe rade dva puta na dan. Posle mesec dana redovnog vežbanja treba da napravite pauzu od dve do tri sedmice, pa onda sve ispočetka.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.