Kosovo prepreka za kandidaturu

0

Evropska komisija još radi na mišljenju o spremnosti Srbije za kandidaturu za prijem u Evropsku uniju u kojem će naglasiti da je "obavljen ogroman posao", ali veliku nedoumicu izaziva kriza na severu Kosova.

Tako se još ne zna da li bi, uz mišljenje o kandidaturi, mogao biti preporučen i datum za početak pregovora o prijemu Srbije, rekli su izvori EU u Briselu.

Zvaničnici koji žele da im se ne pominje ime, rekli su agenciji Beta da manje-više stoji analiza koju je objavila agencija Rojters, pozivajući se na diplomate u EU, da bi Komisija trebalo da se izjasni u prilog kandidature Srbije za prijem, dok bi datum početka pregovora o tome zavisio od daljeg razvoja u vezi s Kosovom, odnosno od stavke “regionalna i dobrosusedska saradnja”.

Priznavanje nezavisnosti Kosova nije zvaničan uslov, takodje zato što ni pet članica EU ne priznaju Kosovo, ali među uslovima za dobijanje statusa kandidata i za početak pregovora jesu “sređivanje odnosa” Srbije sa Kosovom i “dobra regionalna i susedska saradnja”, kažu izvori u EU.

BRISEL, 29. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.