Putin: Nije zveckanje oružjem

MOSKVA, 05. maj 2008. (FoNet) - Učešće borbene tehnike na paradi koja će se, povodom 9.maja, Dana pobede, održati na Crvenom trgu ne predstavlja zveckanje oružjem, već demonstraciju mogućnosti Rusije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, prilikom susreta sa članovima vlade i rukovodstvom administracije Kremlja.

"Prvi put posle niza godina na paradi će ucestvovati i borbena tehnika. To nije zveckanje oružjem. Mi nikome ne pretimo i ne nameravamo da to činimo", objasnio je Putin.

Prethoda parada na Crvenom trgu uz učešće vojne tehnike održana je 7. novembra 1990. godine.

Od 1991. do 1994. godine vojne parade nisu održavane, dok su 1995. godine, povodom 50.godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, Crvenim trgom prošli ratni veterani, a na Poklonoj gori - vojna tehnika.

Od 1996. godine na Crvenom trgu su obnovljene vojne parade, uz učešće vojske Moskovskog garnizona, ali će ove godine biti održana parada borbene tehnike.

"Mi nikom ništa ne namećemo, svega imamo dovoljno. Ali je ovo demonstracija naših narastajućih mogućnosti u sferi odbrane", naglasio je Putin i poručio: "Mi ćemo štititi svoje ljude, svoje građane, svoju državu, naša bogatstva, a imamo ih podosta".

Pogledajte još