Svi građani da se izjasne na popisu

"Pozivam sve gradjane da se izjasne na popisu koji je pred nama i to onako kako žele i u skladu sa tim što osećaju", rekao je Tadić pozivajući i pripadnike svih nacionalnih zajednica i manjina koji žive u Srbiji da izadju na popis.

Kako je rekao predsednik Tadić, pitanje zaštite identiteta je od suštinske važnosti za uspostavljanje slobode i vladavine prava u Srbiji. "Ukoliko bismo na bilo koji način dovodili u pitanje identitet tog trenutka bismo suzbijali slobodu. I ovo je pitanje slobode", naveo je on.

Na popisu će gradjani prvi put odgovarati kako idu do posla ili škole - kojom vrstom prevoza ili pešice. Popisivači će gradjane pitati i o tome da li znaju da koriste kompjuter.

Gradjani neće morati da odgovore na četiri pitanja: o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i eventualnom invaliditetu.

Popisivači će posećivati domaćinsta od 8 do 20 časova, a ukoliko ne zateknu nikoga, ostaviće poruku o narednom terminu svog dolaska. Ukoliko gradjanin odbije da se popiše i da podatke, moguća je novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

Prvi rezultati popisa - podaci o broju stanovnika i domaćinstava biće poznati 15. novembra.

BEOGRAD, 1. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još