Potrebno koristiti autohtone resurse

Juče je u Beogradu otvorena 28. međunarodna izložba pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna Pronalazaštvo − Beograd 2008, na kojoj je prikazano 90 eksponata 140 autora iz zemlje i inostranstva. Savez pronalazača i autora tehničkih unapređenja Beograda (PB), organizator Pronalazaštva, ove godine je svoje najveće priznanje, Zlatnu plaketu s velikom zlatnom medaljom s likom Nikole Tesle dodelilo i uručilo akademiku Nikoli Hajdinu, predsedniku SANU, za "opus inovativnog delovanja u oblasti građevinarstva". 

- Jasno je da trend koji vodi ka boljoj i bogatijoj budućnosti može da se realizuje samo kroz organizovan i strateški osmišljen privredni, kulturni i sveopšti razvoj oslonjen na inovacije, pronalaske, primenu novih tehnologija, kao i primenu ukupnog stvaralaštva - rekao je akademik Hajdin. - To podrazumeva da se rade strateški projekti na osnovu kojih će se izvršiti mobilizacija svih kreativnih, inventivnih i umnih snaga za razvoj nauke i tehnologije, a kroz njenu primenu u razvoju novih proizvoda za naše i svetsko tržište. Da bi se ovo realizovalo potrebno je razvijati proizvode zasnovane na sopstvenom razvoju, koristeći prednosti domaćih autohtonih resursa, našeg podneblja, kulture, našeg identiteta. Na tim osnovama, koristeći pamet naših kreativnih ljudi, kako u zemlji tako i u inostranstvu, kao i povezivanje, udruživanje i investiranje, ostvarili bi se prepoznatljivi proizvodi s ovog podneblja, s ovog regiona, odnosno, iz naše države. Ovde bih hteo da ukažem da se u svetu populacija stanovništva razvija po eksponencijalnom zakonu, što nameće problem naučnicima, pronalazačima i svim kreativnim ljudima, da razvijaju takve nove proizvode koji će da vode računa, pre svega, o zaštiti životne sredine, sa ciljem da se obezbedi dugoročno blagostanje naroda i života na ovoj našoj planeti. 

- Savez pronalazača i autora tehničkih unpaređenja Beograda traje već 52 godine, od 2006. smo članovi Međunarodne federacije pronalazača (International Federation of Inventors Associations − IFIA) koja ima 84 članice - kaže mr Đuro Borak, predsednik PB. - Ovo je najveća manifestacija koja predstavlja smotru pronalazačkih rezultata ostvarenih u privredi, ali i institutima, fakultetima i školama, kao i kod samostalnih pronalazača. Posebno obeležje 28. izložbe pronalazaštva su događanja posvećena našem slavnom naučniku i pronalazaču Milutinu Milankoviću, pošto se iduće godine navršava 130 godina od njegovog rođenja, koji je 1908. godine postao Beograđanin i profesor Visoke škole.

Pogledajte još