Dolaze izlagači iz 60 zemalja

Jubilarnu manifestaciju, kako je najavljeno, otvoriće predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić u subotu, 10. maja, u 11 časova na Novosadskom sajmu otvoriće jubilarni 75. međunarodni poljoprivredni sajam, na kome će nastupiti 2.000 izlagača koji će prikazati proizvode iz 60 zemalja sveta. Na ovaj način Sajam će potvrditi primat najznačajnijeg agrobiznis događaja u jugoistočnoj Evropi, rečeno je juče na konferenciji za novinare, gde je najavljena predstojeća manifestacija. Pomoćnik direktora Novosadskog sajma Bojan Gajić istakao je kao posebno značajan segment ovogodišnjeg sajma Izložbu mehanizacije na kojoj se predstavljaju najnoviji trendovi u proizvodnji poljoprivrednih mašina i priključaka iz celog sveta. Među izlagačima su najčuvenije firme, kao što su Belarus, Džon Dir, Masej Ferguson, Klas, Holand, Landini, Goldoni, Fent, Ursus, Zetor i druge. Već godinama reputaciju ima i Izložba stoke, na kojoj će i ovaj put biti prikazana najbolja grla domaćih odgajivača. Ova izložba predstavlja jedinstveni presek stanja u domaćem stočarstvu i perspektive razvoja i unapređenja domaće stočarske proizvodnje. 

Pošto Novosadski sajam ove godine obeležava nekoliko jubileja (85 godina postojanja, 75 godina Poljoprivrednog sajma, pet decenija od prijema u članstvo Međunarodne asocijacije sajamske industrije − UFI), Gajić je najavio da će u toku Poljoprivrednog sajma biti organizovana i Kuća šampiona (Hala 8). Na taj način skrenuće se pažnja na sve koji su osvajali nagrade na Novosadskom sajmu, rekao je Gajić. Od drugih sadržaja 75. međunarodnog poljoprivrednog sajma, on je istakao i nastup zadruga iz 26 opština iz Vojvodine i centralne Srbije. Delatnost, kao i važnost zadrugarstva za opstanak i razvoj sela, unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, ali i ostali činioci koji učestvuju u razvitku i modernizaciji domaćeg agrara, biće predstavljeni u Hali 6. Kao i svake godine, značajan segment manifestacije, posebno privlačan za posetioce, biće izložba prehrambenih proizvoda i pića (u halama Master, 1, 3, 4, 5 i 9), kada će brojni izlagači predstaviti i nove proizvode. Među učesnicima su Svislajon Takovo, Aleksandrija, Bambi−Banat, Marbo produkt, Knjaz Miloš, Neoplanta, Navip, Rubin, Heba, Apatinska pivara, Vinarija Tikveš, Kraš, Agrokor, Karneks, Fruvita i drugi proizvođači. Na sajmu učestvuje čak 80 firmi iz Mađarske, predstavlja se i Hrvatska gospodarska komora, holandsko ministarstvo poljoprivrede, izlagači iz Nemačke, Austrije, Poljske, BiH, Italije i drugih zemalja. Institut za povrtarstvo i ratarstvo iz Novog Sada, koji ove godine proslavlja 70 godina uspešnog rada, je jubilarni partner predstojeće manifestacije. Tim povodom direktor Instituta, prof. dr Petar Sekulić, juče je na konferenciji za novinare rekao da je Institut najveća semenska kompanija u Srbiji, prepoznatljiva poslednjih godina po svojoj robnoj marki NS seme

- Poslednjih godina nemamo pad prodaje, uprkos tome što je srpsko tržište otvoreno za sve proizvođače semena iz celog sveta - rekao je Sekulić, dodajući da Institut drži oko 60 odsto tržišta u Srbiji. Uz to, izvoze u 20 zemalja, a vrednost izvoza na godišnjem nivou dostiže od 12 do13 miliona evra. U jubilarnoj godini Institut očekuje i 1.000. priznati hibrid, najavio je Sekulić. Milica Slijepčević, predstavnica Dunav osiguranja, generalnog sponzora Sajma poljoprivrede, najavila je da će ova kuća u toku sajma odobravati popust od pet do 20 odsto za zaključivanje polisa osiguranja. Novosadski sajam je, uz podršku izlagača, pripremio i nagrade za posetioce sajma.

("Pregled")

Pogledajte još