Svi reaguju na otkazivanje Gej parade!

To je na skupu u beogradskom Medija centru izjavio šef politickog sektora Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki, koji je jasno poručio srpskim vlastima "da nije sve u donošenju i usvajanju zakona, već da je suština u njihovoj primeni".

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund izrazila je žaljenje zbog zabrane Parade dodajići da je tužna zbog toga. "Tužna sam zbog toga što 11 godina od demokratskih promena u Srbiji nije moguće organizovati Paradu ponosa", rekla je Rotemund.

Šef medijskog odeljenja u Misiji OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić Solomon pozvala je LGBT aktiviste da budu prisutniji u medijima tokom cele godine, a ne samo kada se organizuje Parada.

Solomonova je rekla da nije dobro da se organizatori Parade dovode u vezu "sa ekstremnim organizacijama poput Obraza i Naši", jer se onda pripadnici LGBT doživljavaju kao drugi ekstrem u društvu "što ne odgovara istini".

U subotu je i više francuskih organizacija koje zastupaju prava LGBT zajednice, zatražilo od vlasti u Beogradu da "preispitaju svoju odluku" o zabrani beogradske Parade ponosa.

"Još jednom je u tom regionu homofobična ekstremna desnica odnela pobedu. Na srpskoj vladi je da hitno reaguje", navodi se u zajedničkom saopštenju francuskih udruženja koje je objavljeno u Parizu.

BEOGRAD, 1. oktobra 2011. (Beta)

Pogledajte još